Gemalenpluim 2021 voor Cremer

Gemalenpluim 2021 voor Cremer

Gemalenpluim 2021 voor Cremer Museumgemaal Cremer Termuntenzijl

Geschreven door:
, 10 december 2021

Gemalenpluim 2021 voor Cremer

De Nederlandse Gemalen Stichting (NGS) heeft ruim vijftig gemalen onder haar vleugels. De organisatie kent jaarlijks een Gemalenpluim toe aan een gemaal dat zich op enigerlei wijze heeft onderscheiden bij de instandhouding van het industrieel erfgoed. De Gemalenpluim 2021 ging naar museumgemaal Cremer.
De Cremer is sinds 2002 een museumgemaal. Het is een enigszins misleidende betiteling. Het gemaal heeft namelijk enerzijds een museumfunctie, maar is anderzijds nog steeds actief. Zo heeft Cremer een calamiteitenfunctie (kan dus desgewenst in haar oude rol terugvallen). Daarnaast wordt ze regelmatig ingezet om met haar wateruitstoot de haven en havengeul van Termunterzijl op diepte te houden. Rond twintig vrijwilligers maken dit alles mogelijk. Zij ontvangen op zondagmiddagen duizenden bezoekers per jaar, onderhouden de dieselmotoren en treden tijdens de actieve draaiuren op als machinist.
Onlangs openbaarde zich een probleem. Een essentieel onderdeel, de zogeheten krooshekreiniger, vertoonde mankementen en kwam uiteindelijk geheel tot stilstand. Hiermee kwam de actieve status van Cremer in gevaar.
Een complete vervanging bood zowel organisatorisch als financieel geen oplossing op korte termijn. Vijf vrijwilligers besloten de herstelklus in eigen beheer op te pakken. Een moeilijkheid was dat het de allereerste mechanische krooshekreiniger ter wereld betrof – een product van de Termunterzijlster machinefabriek Bosker – waarvan geen tekeningen of instructies meer bestonden. Het werd daarmee een uitdaging met gissen, missen, inventiviteit en uithoudingsvermogen. Twee jaar na aanvang van de klus kon het sein ‘klus meester’ worden gegeven.
Een afgevaardigde van de toekenningcommissie Gemalenpluim NGS kwam zich op de hoogte stellen van het gepresteerde, hetgeen op 22 september leidde tot een landelijke huldeblijk. Op die dag nam voorzitter Jan Köller tijdens de jaarvergadering van NGS in Delft de begeerde Gemalenpluim 2021 in ontvangst. De vrijwilligers deden zich in Termunterzijl tegoed aan koffie met gebak.
Foto ; Bram Noordhuis

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Nieuws.

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.